Gegrilde shiitake met geraspte daikon van Nancy Singleton Hachisu

Tijd
30 min.
Voor
4 pers.
Kenmerken
Vegetarisch recept
Gegrilde shiitake
250 vegetarische recepten uit de Japanse keuken
Nancy Singleton Hachisu
Ingrediënten
  • 4 middelgrote shiitakes (100 g)
  • ¼ tl zeezoutvlokken
  • 4 el fijngeraspte daikon
  • 2 middelgrote groene shisoblaadjes, fijngehakt
  • 2 tl Kombudashi
  • 1 tl usukuchi shoyu
  • 1 tl hon mirin
Heb je zin om een vegetarisch recept te maken? Dit recept uit het boek 250 vegetarische recepten uit de Japanse keuken zit boordevol groenten en is een feest voor de smaakpapillen.

Kook je vegetarisch, dan is een uitstapje naar de Japanse keuken zeker een goed idee. In het boek 250 vegetarische recepten uit de Japanse keuken leer je de elegante eenvoud van de Japanse vegetarische keuken op een bijzondere manier kennen.

Nancy Singleton Hachisu is dé culinaire autoriteit en laat zien hoe je de unieke smaken van de Japanse keuken ook thuis op tafel kunt zetten. Daarnaast deelt ze haar expertise over Japanse ingrediënten en de cultuur, rituelen en tradities van deze uitzonderlijke keuken. 

In de jaren zestig en zeventig waren gegrilde champignons met gehakte steeltjes, broodkruim, kruiden, boter en Parmezaanse kaas een populaire hors-d’oeuvre in de Verenigde Staten. In deze frisse, ongebruikelijke Japanse versie zit geen zuivel, en mengen we de gehakte steeltjes met geraspte daikon in plaats van broodkruim, om de vulling extra smeuïg te maken. Om de daikon de gewenste fijne consistentie te geven moet je een Japanse rasp of oroshigane gebruiken. 

Verder lezen? Klik hier voor het boek

 

Bereiding
1

Borstel de shiitakes af en veeg ze schoon met een vochtige theedoek. Verwijder de steeltjes en hak die fijn.

2

Bestrooi de binnenkant van de kapjes met het zout. Verhit een middelgrote koekenpan op matig vuur en leg de shiitakekapjes er rechtop in, met de gehakte steeltjes.

3

Rooster de kapjes ongeveer 3 minuten, terwijl je de steeltjes roert, tot ze beginnen te ruiken. Leg de hoedjes omgekeerd op een bord en laat de steeltjes in een kommetje afkoelen.

 

4

Doe de geraspte daikon en shiso bij de afgekoelde steeltjes en roer ze door elkaar.

5

Schep de vulling in de hoedjes en leg ze op een mooi serveerbord.

6

Meng de dashi, usukuchi shoyu en mirin in een kleine kom en sprenkel het mengsel over de shiitakes.

7

Serveer ze meteen, als sappige appetizer voor het avondeten.