Guus en Dick: speciale frikandel

Tijd
50 min.
Voor
4 pers.
Kenmerken
Guus Meeuwis
Dick Middelweerd
Koken
Recepten
Kookboek
Het jaar van
Ingrediënten
  • 250 g rundergehakt
  • 250 g varkensgehakt
  • 250 g kippengehakt
  • 3 tl versgemalen zwarte peper
  • 3 tl zout
  • 1 1/2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/4 tl mosterdpoeder
  • 1 stukje foelie
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 5 el ketjap manis
  • 6 el paneermeel
  • 200 ml mayonaise
  • sap van 1 limoen
  • 2 sjalotten, gepeld in ringen
  • 30 g bloem
  • 4 el goeisin-saus
  • 1 bosui, in ringen
  • 4 cornichons, in plakjes
  • 1 jalapeño
Lekker mag een recept delen uit het nieuwste kookboek van chef-kok Dick Middelweerd en zanger Guus Meeuwis: 'Het jaar van Guus en Dick'. Dat zal smaken!

Dick: "Guus en ik zijn allebei fan van frikandellen. Ze zijn superleuk om eens zelf te maken - en helemaal niet moeilijk!"

Lekker heeft ook een recensie geschreven over Het jaar van Guus en Dick. Deze kun je hier lezen.

Het jaar van Guus en Dick

Bereiding
1

Verhit de frituurpan tot 160 °C.

2

Doe alle ingrediënten voor de frikandel in de keukenmachine en draai het vlees fijn. Proef het gehakt en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Voeg als de massa iets steviger moet zijn nog wat extra paneermeel toe.

De ingrediënten zijn:

250 g rundergehakt

250 g varkensgehakt

250 g kippengehakt

3 tl versgemalen zwarte peper

3 tl zout

1½ tl gemalen komijn

1 tl gemalen koriander

1 tl gemberpoeder

¼ tl nootmuskaat

2 tl mosterdpoeder

1 stukje foelie

½ tl chilipoeder

1 tl knoflookpoeder

5 el ketjap manis

6 el paneermee

3

Roer voor de topping de mayonaise en het limoensap door elkaar in een kommetje. Haal de sjalotringen door de bloem, klop een teveel eraf en frituur ze in een paar minuten krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verhit de frituurpan nu op 180 ˚C.

4

Bekleed een schoon werkvlak met vier vellen plasticfolie. Vul een spuitzak met het gehaktmengsel en spuit 4 frikandellen op de plasticfolie. Rol het plastic strak om het vlees en vorm tot een worstje – draai de uiteindes van de folie aan.

5

Breng een pan water aan de kook. Leg de frikadellen in de pan en draai het vuur laag – het water mag nu niet meer koken. Pocheer de worstjes 8 minuten, haal ze uit de pan en laat ze drogen op een schone theedoek.

6

Haal de frikandellen uit de folie, snijd ze in de lengte open en frituur ze in de hete olie in 5 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze met de limoenmayonaise, gefrituurde sjalot, goeisin-saus, bosui, cornichons en jalapenopeper.

Kook verder
Tijd: 10 minuten | 50 minuten in de oven Personen: 10 plakken