Hollandaisesaus

Tijd
20 min.
Voor
4 pers.
Kenmerken
Hollandaise
Saus
Ingrediënten
  • 175 g ongezouten roomboter
  • 4 eierdooiers
  • 2 el koud water
  • zout
  • peper
  • 1 el vers citroensap
Lekker geeft je hét recept van een onvervalste hollandaisesaus – waarmee je beslist zult scoren bij je gasten.

Tekst: Mieke van Laarhoven | Beeld: iStock

Bereiding
1

Laat de boter zachtjes smelten in een steelpan. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel even staan zodat het schuim (eiwit) naar de oppervlakte komt. Schep het schuim van het mengsel af en giet heel voorzichtig de heldere laag botervet over in een schaaltje waarbij de melkbestanddelen achter blijven. Laat het mengsel afkoelen. Je hebt nu geklaarde boter.

2

Klop in een pannetje de eierdooiers met het water ca. 30 seconden tot je een lichtgeel en schuimig mengsel hebt gekregen. Verwarm dit mengsel op heel laag vuur en klop minstens nog 2 tot 3 minuten door tot het mengsel mooi dik is. Het mag beslist niet te heet worden want dan wordt het ei gaar. Het mengsel moet dik vloeibaar blijven. Neem de pan van het vuur.

3

Klop de geklaarde boter beetje bij beetje door de dikke, vloeibare saus en voeg de volgende boter pas toe als de vorige is opgenomen. Breng de saus op smaak met zout, peper en citroensap. Serveer direct.

Kook verder