Lasagne met gerookte wortel en groene groenten

Tijd
20 min.
Voor
6 pers.
Kenmerken
Lasagne
Recept
Tartelies
Plantaardig
Ingrediënten
  • 1 kg wortelen
  • olijfolie
  • 5 el tamari
  • 5 el liquid smoke
  • 100 ml water
  • zout
  • 2 kleine broccoli’s of 1 zak broccoli uit de vriezer van ongeveer 600 g
  • 600 g spruiten (vers of uit de vriezer)
  • 3 dozen spinazie met Alpro Soya (of gewone spinazie waar je zelf sojaroom aan toevoegt)
  • 250 g lasagnevellen (wij gebruiken glutenvrije linzenlasagne van Pedon)
  • 250 ml sojaroom
  • een handje Violife geraspte kaas of een ander plantaardig alternatief
Plantaardig eten moet volgens Annelies van Mol wel een feestje blijven. Dat lukt zeker met deze heerlijke lasagne uit haar kookboek Gezond zondigen en hartig genieten!

"Deze lasagne is het lekkerst als je de wortelen de avond voordien al laat marineren. Door het gebruik van liquid smoke krijg je een smaak die neigt naar gerookte zalm. Je kan de gerookte wortel ook gebruiken op een toastje of bij de scrambled tofoe (zie p. 80)."

 

Bereiding
1

Maak eerst ‘smoked carrots’. Breng water met zout aan de kook in een grote pot. Maak met de dunschiller dunne slierten van de wortelen. Kook ze 5 minuten. Giet af en doe ze opnieuw in een pot. Doe hierover 5 el olijfolie, 5 el tamari, 5 el liquid smoke, 100 ml water en wat zout. Meng goed. Laat 1 nacht marineren. Proef even of je de wortelen zout genoeg vindt.

2

Laat de broccoli en spruiten 20 minuten koken in water met een blokje bouillon of in verse groentebouillon.

3

Ontdooi de spinazie in een pannetje.

4

Neem een ovenschotel en doe er wat olijfolie in.

5

Maak nu laagjes van glutenvrije lasagnevellen, gemarineerde wortel, spinazie en sojaroom. Over elke laag doe je edelgistvlokken, peper en zout. Ga zo door tot de schotel voor de helft gevuld is. Eindig met een laagje lasagnevellen.

6

Doe hierover de gekookte broccoli en spruitjes.

7

Doe er de rest van de sojaroom over, samen met de Violife of een andere plantaardige kaas. Als je niet van plantaardige kazen houdt, kan je er ook wat extra edelgistvlokken over doen.

8

Zet de schotel 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Kijk voor het serveren na of de vellen gaar zijn (door met een vork even in de lasagne te prikken).