Schelpen uit de pan met Napolitaanse kruiden  

Voor
4 pers.
Kenmerken
Schelpen
Wijnreis
De wijnboer
Ingrediënten
  • 1 kilo gewassen zeeschelpen (vongole, kokkels, clams o.i.d.)
  • Napolitaanse kruiden (gedroogde oregano, gedroogde peperoncino, gedroogde knoflook)
  • 1 citroen
  • extra vergine olijfolie 
  • zeezout
  • brood voor erbij
In het prachtige boek 'de wijnboer', word je meegenomen op een wijnreis door Europa. Het boek bevat heerlijke recepten en prachtige fotografie, waardoor je je in een wijngaard ergens in Europa waant. Proef met dit recept van de wijnreis en geniet! 

"Bij de schelpenkraam haalden we een kilo gemengde schelpdieren; de visboer vroeg of we de schelpen vandaag gingen eten, en gaf ze toen aan ons mee in zakjes zeewater. Hij vertelde dat schelpen zich in schoon zeewater vanzelf ontdoen van zand, dat ze het letterlijk uitspugen. Vongole of kokkels die je in Nederland bij de visboer koopt zijn meestal al gewassen. Wij aten de vongole als voorgerecht en dronken daar ook de Aorivola bij, die goed overeind bleef naast de knoflook en peperoncino in de vongole", aldus Olle Swets en Charlotte Marres.

 

Benodigheden:

  • Diepe pan

Wil je meer weten over dit prachtige boek van wijnimporteur Olle Swets en fotografe Charlotte Marres? Lees hier meer! 

Bereiding
1

Verwarm een scheut olijfolie in de pan en fruit de kruiden. Gooi je schelpen in de pan en blus ze met een scheut witte wijn. De schelpen zijn klaar zodra ze open staan. De schelpen die niet opengaan gooi je meteen weg, om te voorkomen dat jij en je gasten een voedselvergiftiging oplopen en nooit meer schelpen willen eten. 

2

Besprenkel de schelpen met citroensap en bestrooi ze met zout. Zet de pan op tafel en eet de schelpen met je handen, een stuk brood om in de pan te dopen is eigenlijk onmisbaar.