TLV: Geroosterde radijs en bosui met makreel en soemak

Voor
4 pers.
Kenmerken
TLV
Recept
Geroosterde radijs
Bosui
Makreel
Soemak
Ingredi├źnten
  • 16 bos- of lente-uitjes
  • 2 bosjes radijs (ongeveer 40 stuks)
  • 2 tl venkelzaad
  • 2 tl komijnzaad
  • extra vergine olijfolie
  • 1 el balsamico
  • 1 gestoomde makreel, gefileerd
  • 4 el volle yoghurt
  • soemak
'TLV: recepten en verhalen uit Tel Aviv' van Jigel Krant is de winnaar van Het Gouden Kookboek 2018. Lekker mag een recept uit het boek delen.

Jigel Krant in TLV: recepten en verhalen uit Tel Aviv: 'Als ik één les heb geleerd in de innovatieve keukens van TLV, dan is het dat veel groenten baat hebben bij een fikse oplawaai in de oven. Een mooi voorbeeld zijn radijsjes. Na een stief kwartier onder de gloeiende grill zijn die achenebbisje saladefiguranten plotsklaps helemaal de bom. Dat snoezige muizenstaartje kan je trouwens gerust laten zitten, net als een stukje loof aan de bovenkant van het bolletje.'

'Voor alle duidelijkheid: bosui is niet hetzelfde als lente-ui. De laatste heeft het voorkomen van een miniatuurprei, de eerst heeft aan de onderkant een knolletje. Bosui doet het een fractie beter onder de grill, maar als je alleen aan lente-ui kan komen is er geen man overboord. Veel crucialer is het dat je het beste makreelmannetje van de stad opspoort en hem zijn verste, vetste gestoomde makreel afhandig maakt. Die bewaar je vervolgens buiten de koeling.'

Lees verder

Hier vind je de recensie over TLV: recepten en verhalen uit Tel Aviv. Dit kookboek van Jigel Krant is in november, aan de vooravond van de Kookboekenweek, winnaar geworden van Het Gouden Kookboek 2018

Bereiding
1

Zet de oven op grillstand en verwarm voor op 250 graden. Mocht je een heteluchtoven hebben, zet dan de ventilator uit.

2

Ontdoe de bosuitjes van hun sikjes en halveer de radijsjes. Kneus het venkel- en komijnzaad licht in de vijzel. Mocht je geen vijzel in huis hebben, sla deze stap dan gerust over. Gebruik geen venkel- of komijnpoeder, dan mislukt het gerecht. Doe de bosuitjes, radijsjes, venkel- en komijnzaadjes in een braadslee, giet er een scheut olijfolie over en hussel alles goed. Rooster de radijsjes en bosuitjes in het midden van de oven in 20 minuten krokant en goudbruin.

3

Haal de braadslee uit de oven, bestrooi de geroosterde groenten met een snuf grof zout en besprenkel met balsamico. Schep goed om.

4

Verdeel de bosuitjes en radijsjes over 4 borden. Voeg elegante pukjes makreel toe. Garneer met kleine toefjes yoghurt. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en bestrooi de yoghurt met soemak.

Kook verder
Tijd: 10 minuten | 50 minuten in de oven Personen: 10 plakken