Vikingsoep met rode biet en zoete aardappel

Voor
4 pers.
Kenmerken
Soep
Rode biet
Zoete aardappel
Mierikswortelcreme
Vikingsoep
Nordic
Scandinavische recepten
Dagny Rós Ásmundsdóttir
Kookboek
Scandinavische soep
Soep met rode biet
Easy Nordic
Ingrediënten
  • 3 zoete aardappelen
  • 2 rode bieten
  • 1 ui
  • 1 stuk gember van 2 cm
  • olie
  • 1 l groentebouillon (of kippenbouillon)
  • 4 el appelmoes
  • 1 handvol geroosterde pompoenpitten
  • enkele plukjes dille
  • lavazout
  • peper
  • zout
  • 100 ml zure room
  • 1 el mierikswortelpasta
  • paar druppels citroensap
In Scandinavië houden ze van lekker eten. In het kookboek Easy Nordic vind je volop inspiratie. Lekker mag het recept voor heerlijke vikingsoep met rode biet delen.

Het Deense hygge staat voor gezelligheid en knusheid, liefst in gezelschap van familie en vrienden. Dan is het niet gek om daar ook lekker eten aan toe te voegen. In Scandinavië weten ze er wel raad mee. Dagny Rós Ásmundsdóttir heeft er een kookboek over geschreven. Easy Nordic: 77 eerlijke en pure recepten zonder franje, uit een keuken die gul én gezellig is.

Dagny Rós Ásmundsdóttir (45) is geboren en getogen in IJsland. Zij groeit op in een harmonieus gezin waar eten en gezelligheid centraal staan. Samen rond een mooi en zorgvuldig gedekte tafel zitten is essentieel, het liefst met een groot gezelschap van familie en vrienden. En met veel, heel veel lekker eten. Vrienden en familie worden gekoesterd; de IJslandse winters zijn lang, donker en koud en er is niet veel te doen. Dan is samen eten en genieten een heerlijk en bovenal gelukkig makend tijdverdrijf.

Tip: gebruik voor dit gerecht lavazout. Deze type zout komt uit IJsland. De zoutvlokken worden gekleurd met behulp van steenkool en krijgen daardoor een ontgiftende werking.

Bereiding
1

Schil de aardappelen en de rode bieten en snijd ze in blokjes. Pel de ui en snipper hem fijn. Schil en rasp de gember, zet een beetje rasp opzij voor later.

2

Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en een deel van de gember met de aardappelen en de rode bieten. Kruid met peper en zout.

3

Voeg de bouillon toe en laat ongeveer 15 tot 20 minuten koken, of tot de groenten gaar zijn. Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout.

4

Meng de zure room met de mierikswortelpasta en breng op smaak met citroensap.

5

Schep 2 eetlepels quinoa en 1 eetlepel appelmoes in elke soepkom, schep de soep erbij en werk af met de overgebleven gember, geroosterde pompoenpitten, mierikswortelcrème, dille en het lavazout.

Kook verder
Tijd: 10 minuten | 50 minuten in de oven Personen: 10 plakken