XO-saus: recept van Taks Yuen

Kenmerken
XO-saus
Recept
Taks Yuen
Pepers
Ingredi├źnten
  • 5 grote coquilles
  • 100 gram garnalen
  • 2 eetlepels gezouten zwarte sojabonen
  • 1 sjalot
  • 10 gram gember
  • 2 tenen knoflook
  • 3 gedroogde pepers
  • 50 gram pata negra-ham of 100 gram krabvlees van de schaar
  • 1 eetlepel suiker
  • snuf zout
  • 200 ml slaolie
Lekker sprak met Taks Yuen, directeur en eigenaar van Aziatisch fine dining restaurant Mei Wah in Eindhoven, over hete pepers. Hij deelde zijn geheime recept voor XO-saus.

Lees hier het hele interview met Taks. 

 

 

 

Tekst: Mieke van Laarhoven

Bereiding
1

Droog de coquilles en garnalen op een bakplaat op 60oC gedurende 60 minuten. Week de gedroogde peper 60 minuten in lauwwarm water. Pel de knoflook en sjalot. Schil de gember.

2

Doe de knoflook, sjalot, gember, zwarte sojabonen en pepers in de blender en hak ze fijn. Doe dit mengel apart in een bakje.

3

Doe de garnalen, coquilles, suiker, zout en pata negra (of krab) in de blender en maal grof. 

4

Zet het eerste mengsel van specerijen aan in een klein laagje olie tot het mooi goudbruin kleurt. Voeg de rest van de olie toe en verhit dit op tot een hogere temperatuur. Voeg daar het grof gemalen mengsel van garnalen, coquilles en pata negra (of krab) aan toe.

5

Zet het vuur heel zacht. Houd het mengsel minimaal 30 minuten in de wok in beweging zodat het niet kan aanbranden. Zorg er voor dat al het vocht uit de producten gekookt is. De XO-saus is klaar als er geen damp meer uit de pan komt.