Bietenbrood met walnoten

Kenmerken
Bietenbrood
Broodjes uit de oven
Levine van Doorne
Ingrediënten
 • 350 gram tarwebloem (Franse bloem T65)
 • 15 gram bietenpoeder
 • 4 gram instant gist
 • 6 gram zout
 • 7 gram olijfolie
 • 270-285 gram bietensap, 20-25 °C
 • 90 gram walnoten
 • 2 kleine rijsmandjes (In plaats van rijsmandjes kunnen ook kleine broodmandjes bekleed met stof of een theedoek worden gebruik)
 • snijplank of pizzaschep
 • pizza-/broodbaksteen (of bakplaat)
 • braadslede of laag bakje
Dit recept voor 2 kleine bietenbroden met walnoten komt uit het boek Broodjes uit eigen Oven van Levine van Doorne!

Levine van Doorne: ‘Ik bak dit brood regelmatig en het is altijd een succes. In het deeg worden geen verse bieten verwerkt, maar bietenpoeder en bietensap. Het brood smaakt niet alsof je een bietje zit te eten, de bietensmaak is op de achtergrond aanwezig. Bietenpoeder is bij reformwinkels en online te koop en is ook lekker in een smoothie. Bietensap is in elke supermarkt verkrijgbaar.’

Bereiding
1

Rooster de walnoten in een op 180 °C voorverwarmde oven ± 8 minuten. Laat ze afkoelen en hak ze in stukjes.
 

2

Deeg in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed in 10-15 minuten tot een soepel en licht kleverig deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Kneed aan het einde van de kneedtijd de walnoten door het deeg.
 

3

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olijfolie ingevette kom.

Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60-90 minuten in volume  verdubbelen.

4

Vormen: Verdeel het deeg in twee gelijke stukken (± 365 gram). Bol de deegstukken losjes op en laat ze afgedekt ± 20 minuten rusten. Bol ze nog een keer op om er ronde broden (boules) van te maken of vorm er langwerpige broden (batards) van. Bestuif het deeg en de rijsmandjes met (rogge)bloem en leg het deeg met de naad naar boven in de rijsmandjes. Dek het deeg af.

5

2e rijs: 45-60 minuten op kamertemperatuur of totdat het deeg bijna in volume verdubbeld is. Oven voorverwarmen: Verwarm de oven met daarin een pizza-/broodbaksteen 1 uur voor op 220 °C (boven-/onderwarmte). Verwarm een braadslede of laag hittebestendig bakje mee.
 

6

Bakken: Los het deeg voorzichtig uit de rijsmandjes op een met bakpapier beklede snijplank/pizzaschep. Snijd het deeg enkele keren in. Schuif het deeg met bakpapier op de steen. Giet ± 1 dl water in de verwarmde braadslede en sluit direct de ovendeur.
 

7

Bak de broden 15 minuten, haal dan de braadslede uit de oven en verwijder het bakpapier. Verlaag als de korst al erg gekleurd is de temperatuur naar 200 °C en bak de broden in nog ± 15 minuten gaar en goudbruin.

 

Als je geen pizza-/broodbaksteen hebt dan kunnen de broden ook op een met bakpapier beklede bakplaat.

 

Beeld: Ridder van Doorne