Backstage

Hip en trendy Nijmegen

Voor een stedentrip hoef je zeker niet altijd naar het buitenland. Ook in Nederland zijn er genoeg pareltjes te ontdekken! Zoals Nijmegen, de stad die onder meer bekend is van de wandelvierdaagse.

Gelegen aan de Waal vinden we de oudste stad van Nederland: Nijmegen. In 2005 vierde de stad zijn 2000 jarig bestaan. De geschiedenis van deze stad gaat dus ver terug. Tijdens de tijd van het Romeinse Rijk was Nijmegen deel van de Limes, de grens tussen het Romeinse Rijk en de Germaanse gebieden. Er werd tijdens deze periode een groot fort gebouwd op een heuvel aan de Waal, waar nu nog steeds delen van terug te vinden zijn. Ook was Nijmegen de eerste stad die door de Duitsers bezet werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Waalbrug in Nijmegen bij nacht.

Hoewel er in Nijmegen dus heel wat geschiedenis terug te vinden is, zijn er in deze oude stad veel andere dingen te beleven. Geniet van een kop koffie in een van de hippe koffiezaken of neem eens een kijkje bij een van de vele conceptstores die te vinden zijn in deze stad. In de zomer kun je terecht op een van de vele terrassen die deze stad rijk is. Ook als natuurliefhebber ben je in Nijmegen op de juiste plek. Doordat de Waal dwars door de stad loopt, sta je vanaf het centrum binnen een paar minuten op het acht kilometer lange zandstrand. Voor een ontspannen wandeling of een gezellige picknick kun je ook terecht in een van de parken die in deze stad te vinden zijn. 

Culinair Nijmegen

In deze hippe stad is ook op culinair gebied genoeg te ontdekken. Je vindt hier maar liefst zes restaurants die te vinden zijn in de Lekker500!

Bistrobar Berlin

Ron Blaauw (Ron Gastrobar) is de 'huisadviseur' van deze zaak. Op de menukaart vind je verschillende gerechten die de grootte hebben van een tussengerecht. Wat je hier zeker moet proeven? De spitskool, een van de signatuurgerechtjes. 

Bistrobar Berlin in Nijmegen.

De Sjalot

Net buiten de binnenstad, in een rustige woonwijk, vinden we restaurant De Sjalot. Patron-cuisinier Sibrecht Benning kookt hier Frans, maar in de gerechten die ze bereidt zijn ook veel Arabische invloeden te vinden. 

Het Savarijn

Restaurant Het Savarijn is gelegen in de binnenstad van Nijmegen. De zaak heeft een nieuwe Italiaanse chef-kok: Alessandro Sapienza. Zijn Italiaanse invloeden vind je terug op je bord. 

Ivory

Voor een menu uit de Frans-Nederlandse keuken ben je hier op de juiste plek. Bij Ivory wordt er alleen maar gekookt met duurzame en eerlijke ingrediënten. Bij dit restaurant kun je de beste gerechten van het seizoen verwachten.

Ivory in Nijmegen.

Vesters

Dit huiskamerrestaurant is al jaren een begrip in Nijmegen. Je kunt hier terecht voor heerlijk gerechten uit de Franse keuken, maar ook een high-wine behoort tot een van de opties. Het menu wisselt hier elke drie weken. 

Witlof

Vanuit restaurant Witlof heb je uitzicht over de Waal. Hier wordt Frans gekookt, met invloeden van over de hele wereld. De groenten die gebruikt worden in dit restaurant worden deels verbouwd door de koks die tuinieren als hobby hebben. 

Vesters in Nijmegen.

4x wat te doen in Nijmegen

De Hezelstraat

Nijmegen is niet alleen de oudste stad van Nederland, maar je vindt er ook de oudste winkelstraat van het land: de Hezelstraat. De Hezelstraat bestaat uit twee verschillede delen: de Stikke Hezelstraat en de Lange Hezelstraat. Drink een kopje koffie bij een van de gezellige koffietentjes in deze straat of neem een kijkje in een van de vitagewinkeltjes.  

Museum Het Valkhof

Veel mensen weten niet dat Nijmegen ooit de grootste Romeinse stad van Nederland was. In museum Het Valkhof, gelegen aan de rand van park Valkhof, kun je alles over deze geschiedenis te weten komen. In de Romeinse tijd was op deze plek een Romeins legerkamp te vinden. Ook liet keizer Karel de Grote hier later zijn paleis bouwen. 

Honigcomplex

In de voormalige Honigfabriek net buiten het centrum van Nijmegen vinden we de volgende hotspot: het Honigcomplex. Dit complex zou een aantal jaar geleden gesloopt worden om meer woonruimte te creëren, maar nu zijn er verschillende conceptstores, horeca gelegenheden en culturele activiteiten te vinden. 

Zomers tijdens een concert in het Goffertpark.

Valkhofpark, Kronenburgerpark en het Goffertpark

Een bezoek aan een van de parken kan tijdens je citytrip zeker niet ontbreken. Het Valkhofpark is het bekendste park van Nijmegen. In de zomer geniet je hier van alle gezellig zomerfeestjes, maar ook in de wintermaanden is een wandeling in dit park een goed idee. Vanaf het Centraal Station ben je zo in het Kronerburgerpark. Het Goffertparkt ligt vlakbij het NEC-station. 

Blijven slapen?

Een dag in deze stad is eigenlijk veel te kort om alles wat deze stad te bieden heeft te ontdekken. Blijf dus gerust een nachtje slapen in een van de vele hotels die de stad rijk is. Bijzonder overnachten? In Nijmegen kun je overnachten op een schip in de museumhaven van de stad. Het schip genaamd Opoe Sientje is omgebouwd tot bed & breakfast en scheepvaartmuseum. De Opoe Sientje komt uit 1885, maar is van alle hedendaagse gemakken voorzien. 

Redactie Lekker