Inspiratie

Historisch Haarlem

Voor een stedentrip hoef je helemaal niet de grens over. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan Haarlem! In deze stad vind je niet alleen een heleboel historie, maar ook genoeg culinaire hotspots om te ontdekken.

Van Hollandse meesters tot Franse sterrenchefs, Haarlem heeft als hoofdstad van Noord-Holland veel te bieden. Maak een wandeling door de historische binnenstad, ga lekker shoppen of bezoek een van de interessante en bijzondere musea die Haarlem rijk is. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het Frans Hals museum of het allereerste museum van Nederland: het Teylers Museum. Ook vind je in Haarlem Het Dolhuys Museum over psychiatrie. Vroeger werd op deze plek onderdak geboden aan psychiatrische patiënten. Naast het bezoeken van Haarlem zelf, is ook een uitstapje naar een van de stranden aan de Noordzee een goede optie. Vanuit Haarlem zit je binnen een kwartier op het strand van Zandvoort of Bloemendaal aan Zee.

Maak een wandeling door de historische binnenstad van Haarlem.

Historisch Haarlem

Haarlem is halverwege de middeleeuwen ontstaan en kent een rijke geschiedenis die ook vandaag de dag nog terug te zien is. De stad kreeg in 1245 stadsrechten en kon zich door de ligging aan onder andere het Spaarne snel ontwikkelen. Tijdens de 13de en 14de eeuw draaide de economie van de stad vooral op het brouwen van bier, scheepsbouw en lakennijverheid. De stad werd tijdens de 80-jarige oorlog bezet door de Spanjaarden. Nadat de rust was wedergekeerd vertrokken veel Vlamingen en Fransen naar Haarlem. Frans Hals was een zoon van een van deze Vlaamse immigranten. De economie leefde daarna weer op en bloeide vooral door textielnijverheid, maar ook door de boekdrukkunst en tulpenhandel. In 1839 reed op de spoorlijn Amsterdam - Haarlem de eerste trein in Nederland.

Culinair Haarlem

Haarlem barst van de historie, maar ook op culinair gebied is er genoeg te ontdekken. Je vindt hier maar liefst zeven restaurants die te vinden zijn in Lekker500 editie 2019.

De Zeeuw

In het centrum van Haarlem vind je De Zeeuw. De wijnkaart in het restaurant is opgesteld door de partner van chef-kok en eigenaar Jeroen de Zeeuw, Janine Kinderman, die hier sinds 1 november sommelier is.

Chef-kok en eigenaar Jeroen de Zeeuw en sommelier Janine Kinderman van restaurant De Zeeuw. 

Fris

Vlakbij het Fredrikspark in een rustige woonwijk is restaurant Fris gelegen. Je proeft hier pure smaken uit de klassiek-Franse keuken, maar soms word je ook verrast met andere wereldwijde invloeden.

Le Mortier

Ook hier wordt Frans gekookt met wereldse invloeden. Er kunnen bij Le Mortier veel wijnen per glas besteld worden en het meenemen van je eigen wijn is ook geen probleem, daar wordt een uitschenkprijs voor berekend.

ML

In het rijksmonument aan het Klokhuisplein is restaurant ML te vinden. In het verleden was in dit pand de drukkerij en lettergieterij van voormalig drukker Johan Enschedé gevestigd. Vanuit het hele restaurant heb je uitzicht op de open keuken.

Restaurant ML in Haarlem. 

Olivijn

Restaurant Olivijn bevindt zich in het oude pand van restaurant ML. Deze zaak van meesterkok Menno Post is in juli 2018 geopend en kwam meteen binnen in de Top-100 van Lekker500 editie 2019.

Ratatouille Food & Wine

Aan het Spaarne vinden we Ratatouille Food & Wine. Hier kun je terecht voor een heerlijke en verrassende avond, maar zoals de naam al zegt ben je hier voor wijn ook op het juiste adres. Met maar liefst 450 verschillende soorten kun je hier wijnliefhebber je hart ophalen.

To Amuse

Je kunt bij To Amuse kiezen uit verschillende kleine hapjes vooraf, voorgerechten om te delen en een aantal hoofdgerechten. Ook is er een dagelijks wisselend driegangenmenu. De keuken is internationaal georiënteerd, met vooral mediterrane gerechten maar ook uitstapjes naar de oosterse keuken.

Olivijn in Haarlem.

4X to do in Haarlem

Hofjes

In het centrum van Haarlem waren ooit 40 hofjes, die bedoeld waren om ouderen te huisvesten. Vandaag de dag zijn er van deze 40 hofjes nog ongeveer 20 over. Deze tuintjes werden kleine binnenhofjes en zijn toegankelijk via een poort. De meest hofjes zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur van maandag tot en met zaterdag, maar er wonen ook gewoon mensen rondom deze hofjes, dus de openingstijden kunnen verschillen.

St. Bavo

Tijdens een bezoek aan Haarlem valt de St. Bavo niet te missen, deze kathedraal steekt namelijk overal bovenuit. De St. Bavo zelf is al bijzonder, maar het meest bijzondere is het orgel dat in deze kerk te vinden is. Dit is namelijk het meest gefotografeerde instrument ter wereld en is zelfs bespeeld door Mozart.

De St. Bavokerk aan de Grote Markt in Haarlem. 

Biertjes drinken bij de Jopenkerk

De Jopenkerk is een hele bijzondere kerk, want je vindt hier de stadsbrouwerij van Haarlem! Je kunt er terecht voor een hapje en een drankje, maar ook een proeverij behoort tot de mogelijkheden.

Haarlemmerhout

Het oudste stadsbos van Nederland is gelegen in Haarlem. Haarlemmerhout, voor locals ook bekend als De Hout, werd tijdens de Gouden Eeuw gebruikt als recreatiegebied door de elite. In de zomermaanden worden in de muziekkapel in dit bos verschillende kleinschalige jazz- en klassieke concerten gehouden.

Blijven slapen?

In Haarlem is op cultureel en culinair gebied genoeg te ontdekken. Een nachtje blijven slapen is daarom helemaal geen slecht idee. Overnacht tijdens je citytrip bijvoorbeeld bij Hello I'm Local. In dit hostel vind je naast de gezamenlijke slaapzalen ook privékamers. Elke kamer is ontworpen door studenten van de opleiding binnenhuisarchitectuur en daarom kun je in sommige kamers een schommel of bedstee verwachten.

Redactie Lekker