Kookboeken

Aska: Zweedse stijl uit New York

Dit is een kookboek met twee (!) Michelinsterren. Fredrik Berselius is een chefkok uit Zweden, met een restaurant in New York. Hij is vermaard en berucht om zijn creatieve en uitdagende kookkunst.

En een kunst zijn de recepten in Aska zeker: dit is bijna niet meer om te eten, maar kleine Uitingen van Kunst. Neem bijvoorbeeld zijn recept voor Lamb Heart Burnt in Bedstraw. Dit is een van de vreemdste gerechten die wij ooit tegenkwamen. Heel in het kort komt het erop neer dat je het lamsvlees zo moet behandelen dat je eindigt met een beetje zwarte as. Het speciale hiervan is dat het dan vervolgens niet smaakt naar as, maar een delicate rooksmaak met subtiel gefermenteerd zoet gras. Het idee van de geur van gedroogd hooi dat in de lucht zweeft nabij een zomerse schuur op een prachtig boerenlandgoed. Kijk. Dat is vrij uniek natuurlijk.

De fotografie in het boek is prachtig, en oogt experimenteel. Zo wordt een recept met duivenhart gepresenteerd op een schaal met grijze duivenschedeltjes. Hier moet je dus wel ook een bepaalde appreciatie voor hebben. Maar voor wie dat heeft, dus voor wie geniet van exclusief en apart en uniek, is dit werkelijk een meesterwerkje van de allerbovenste plank.

Aska

Fredrik Berselius

Phaidon

€49,95

ISBN 9780714875774

Bestel Aska van Fredrik Berselius via deze link bij Boekhandel Scheltema.

Redactie Lekker