Inspiratie

Good old Den Haag

De redactie van Lekker500 combineert lekker eten graag met reizen. Vaak ver weg, maar soms zijn er heel dichtbij huis ook prachtige culinaire hotspots te vinden!

Wil je deze winter een Nederlandse citytrip maken? Dan is good old Den Haag absoluut een aanrader! Onze residentie heeft de naam wat formeel te zijn, maar vergis je niet. Deze mooie stad achter de duinen bruist! Je kunt er eindeloos shoppen, bekende politici spotten of genieten van kunst en cultuur. En last but not least: Den Haag biedt culinair vertier in echt álle denkbare variaties. 

De binnenstad van Den Haag

In het historische hart van Den Haag, dat eenvoudig met de trein bereikbaar is, vinden we het Binnenhof met zijn prachtige Hofvijver als blikvanger. Hier, in het bekende Torentje, resideert minister president Mark Rutte, die je met wat geluk op de fiets ziet rondrijden. De stad heeft haar ontstaan aan het Binnenhof te danken: in de loop van de eeuwen vestigden zich bestuurders en werklieden in de nabijheid van deze gebouwen, die tegenwoordig het onderkomen van de politiek in Nederland vormen. 

Het Binnenhof in Den Haag.

Aan de Hofvijver vinden we ook het classicistische museum het Mauritshuis, dat tot de top-10 van monumenten van de Staat der Nederlanden behoort. Hier kun je genieten van een uitgebreide kunstcollectie; er hangen wereldberoemde werken zoals 'Het meisje met de parel' van Johannes Vermeer. Op het Museumkwartier vind je naast het Mauritshuis ook het Haags Historisch Museum, Museum Meermanno, Museum Bredius, Theather Diligentia en de Koninklijke Schouwburg. 

Culinair Den Haag

Na een museumbezoek lekker uit eten? In Den Haag vind je maar liefst 18 restaurants die te vinden zijn in Lekker500 editie 2019. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

1. Dit jaar nieuw in Lekker500: restaurant 6&24. Er wordt veel gevraagd naar de betekenis van de naam van het restaurant, maar deze is heel simpel te verklaren: 6 is de datum van de verjaardag van gastvrouw-sommelier Saskia de Kuijer en 24 die van partner en patron-cuisinier Rik van de Laar.

2. Restaurant Basaal is al sinds 2001 gevestigd aan de gracht aan de Dunne Bierkade. Er wordt hier gekookt naar de Europese keuken. Handig: op de wijnkaart zijn ook veel halve flessen te vinden. 

3. De Deense ondernemer Peter Sørensen volgt de New Nordic Cuisine in zijn restaurant Bøg. In dit restaurant worden twee verschillende menu's aangeboden. Je kiest of een vlees en vis diner of een vegetarisch diner. 

4. Op plek 22 in de Top-100 van Lekker500 2019 is restaurant Calla's te vinden. Calla is een van oorsprong Mexicaanse bloem en ook is dit het Griekse woord voor mooi. De kruiden en groenten die gebruikt worden komen uit hun eigen groentetuin.  

5. Ontbijt, snacks, koffie, lunch en diner, op elke moment van de dag kun je hier terecht. Capriole Café is gevestigd in een oude verffabriek en ligt aan een recent geopende haven. 

Capriole Café in Den Haag. 

6. Aan de rand van het centrum is het huiskamerrestaurant Christian van Christian van de Linden te vinden. Hij kookt met producten uit zijn eigen tuin of van kleine lokale leveranciers. Van de Linden werkt met zo min mogelijk mensen en is soms ook in zijn eentje in het restaurant te vinden. 

7. Je bestelt bij Cottontree City, by Dimitri geen voor-, tussen- of hoofdgerechten, maar allemaal kleinere gerechten. De keuken is Frans georiënteerd, maar heeft ook fusion invloeden.

8. Bij Dekxels eet je gerechten ter grootte van een tussengerecht met mediterrane en Aziatische invloeden. Je vind dit restaurant aan de Denneweg, vlakbij het Malieveld en het centraal station. 

9. Restaurant Des Indes is te vinden in het gelijknamige hotel. Het hotel was eerder een paleis voor Thierry baron van Brienen van de Groote Lindt, een persoonlijk adviseur van koning Willem III en dit zie je nog steeds terug in het restaurant. 

Des Indes in Den Haag.

10. In Fouquet kun je terecht voor Frans-Mediterrane gerechten. Dit restaurant is ook erg geschikt voor (zakelijke) lunches en private dining. Restaurant Fouquet is te vinden aan de Javastraat. 

11. De naam van dit restaurant betekent vrij vertaald: Paleis van de Vrede. Als je zin hebt in een Indonesische maaltijd, dan ben je hier op de goede plek: in Karaton Damai worden namelijk Javaanse gerechten geserveerd. 

12. De authentiek Chinese keuken staat bij Mandarin Palace centraal. Het is mogelijk om gerechten te bestellen van de uitgebreide menukaart die geschikt zijn voor shared dining, dus lekker samen smullen!

13. Voor Vietnamese gerechten kun je in Den Haag een bezoekje brengen aan Ngon. De Vietnamese keuken staat bekend om het gebruik van verse kruiden en rauwe groenten. Lekker en gezond dus!

14. Bij restaurant Oker kies je ook uit verschillende kleiner gerechten. Voor een snelle hap kun je bij de bar in dit restaurant terecht. 

Oker in Den Haag. 

15. Bij Oogst eet je gerechten uit de Franse keuken en alles op de kaart heeft dezelfde prijs. Lekker en betaalbaar!

16. Laat je verwonderen bij Palmette! Op de kaart vind je namelijk een verrassingsmenu. Ook heeft dit restaurant een terras met uitzicht op de Hofvijver en het Binnenhof, een beetje koud in de winter, maar in de zomer zeker de moeite waard. 

17. Proef bij The Raffles de traditionele Indonesische keuken. Het restaurant dat gevestigd is aan de Javstraat vierde begin 2018 zijn 25-jarige jubileum. 

Restaurant Palmette in Den Haag.

18. Al meer dan 100 jaar is Weduwe van der Toorn een begrip in Scheveningen en ver daarbuiten. De vis is hier altijd vers omdat het meerdere keren per dag van de boot gelijk naar het restaurant gebracht wordt.

19. Dit is dé plek voor shared dining in Den Haag. Op de kaart van WOX is veel variatie te vinden. Dus of je nu wel of geen vlees eet en van exclusieve gerechten houdt of juist niet, hier ben je op de goede plek. 

4x to do in Den Haag

1. Hoftrammm

Sinds 2014 rijdt het chique restaurant Hoftrammm in een omgebouwde oude Haagse tram door de binnenstad van Den Haag. Al rijdend geniet je van een heerlijke maaltijd. Het tramrestaurant is ook af te huren voor speciale gelegenheden. 

2. Scheveningen

Een verblijf in Den Haag is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Scheveningen. Scheveningen hoort bij groot Den Haag en is onlosmakelijk verbonden met de Scheveningse pier. Vanaf 2015 kun je weer wandelen over de overdekte promenade waar ook heerlijke eetwinkels te vinden zijn. 

De pier van Scheveningen.

3. Haagse Markt

Een van de grootste multiculturele markten van Europa ligt aan de Herman Costerstraat in Den Haag. Hollandse boerenkool ligt gebroederlijk naast Turkse pizza en verse vis, groenten, kruiden en specerijen als krab, kousenband, koriander en ketoembar zijn er volop verkrijgbaar. Ook voor kleding, keukenattributen en andere snuisterijen kun je hier terecht. 

4. De Haagse Poffâh

Een typische Haagse traktatie is de Haagse Poffâh, een goed gevuld krentenbrood met amandelspijs, noten en specerijen. De bovenkant is bedekt met amandelschaafsel.

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven, Ella Grit
Beeld: iStock, e.a.

Tags

den haag, lekker eten, eropuit, citytrip, culinaire stad, Nederlandse stad