Lekker eropuit

Vrij en blij Eindhoven

Wie op zoek gaat naar het ware hart van Eindhoven krijgt als vanzelf een licht, soms zelfs verliefd gevoel. Wat een fijne sfeer en verrassende sfeer tussen al dat strak industriële. Innovatief, creatief, actief en tegelijk relaxed, vrij en blij.

Eindhovenaren zijn niet zomaar klein te krijgen en kunnen van niets iets maken: dat wordt duidelijk als je de geschiedenis van de Lichtstad wat nader beschouwt. De meeste mensen helpen elkaar en werken samen. Of dat te maken heeft met de drie gruwelijke bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, weten we niet. Maar leven alsof het je laatste dag is, dat kunnen ze hier.

Culinair genieten

Eindhoven mag dan wel de design hoofdstad van Nederland zijn, ook op culinair gebied valt er genoeg te beleven. Je vind hier maar liefst zeven restaurants die ook in Lekker500 editie 2019 te vinden zijn. 

Of je wilt lunchen, borrelen of dineren, bij 1910 Restaurant zit je goed. Ze maken in dit restaurant geen gebruik van kunstmatige smaakversterkers of producten waar deze in verwerkt zitten.

In een statige woonwijk vind je in een Brabantse langgevelboerderij restaurant de De Luytervelde. Je kunt hier terecht voor een diner, maar ook als je ‘s middags wilt lunchen ben je hier op de goede plek.

De Luytervelde in Eindhoven.

Restaurant Wiesen ligt in het bruisend hart van Eindhoven op de Kleine Berg, een gezellige wijk met verschillende restaurants en leuke winkeltjes. Je eet bij dit restaurant klassiek, maar wel met moderne en wereldse invloeden.

Aan de rand van het stadscentrum vind je restaurant Zarzo. De kookstijl van chef-kok Adrian Zarzo is Spaans, maar dan niet aan de klassieke kant. Aan het postindustriële interieur is veel aandacht besteed.

Voor de avonturiers is er The Fat Angel. Met smaken van over de hele wereld ga je op een culinaire ontdekkingstocht. Pedro Ferrão is de eigenaar, maar ook chef-kok, gastheer én sommelier in dit restaurant.

Eten in de thuishaven van PSV in Eindhoven? Dat kan bij Avant-Garde van Groeningen. Je eet hier op sterrenniveau in een voetbalstadion. Dit restaurant is te vinden op plek 34 van de Lekker500 Top-100. 

Vanuit restaurant De Karpendonkse Hoeve heb je uitzicht op de Karpendonkse plas en het park. De gerechten in dit restaurant zijn geïnspireerd op reizen over de hele wereld.

De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven.

Highlights Eindhoven

Als je dan toch in Eindhoven bent om lekker uit eten te gaan, kun je net zo goed ook een bezoekje brengen aan deze interessante bezienswaardigheden:

1. Henri van Abbe, tabaksmagnaat en kunstverzamelaar, is de naam achter het Van Abbe museum voor moderne kunst. Prachtig gelegen op een aan de Dommel.

2. Het enige echte gloeilampenfabriekje uit 1891 overleefde alle drie de bombardementen van WOII en is nu een leuk museum, waar oudmedewerkers trots vertellen over ‘hun’ Philips. De tentoonstelling met huishoudelijke en andere apparaten uit de vorige eeuw van Neerlands bekendste merk is een ware ‘Oh ja!’- belevenis.

3. Wat een wereldplek is dit…. Bij Kazerne zijn spraakmakende expo’s te beleven, kun je heerlijk eten en sfeer proeven. Typisch Kazerne: met smaak worden al je zintuigen gevoed. Sla ook de winkel niet over: design om van te smullen, tegen grote en kleine bedragen. Én je kan ook een nachtje blijven slapen!

Een verlicht gebouw tijdens de lichtjesroute ter gedachtenis aan de bevrijding. 

4. Op 18 september 1944 werd Eindhoven bevrijd door de geallieerden tijdens Operatie Market Garden. Ondanks het vreselijke bombardement de dag erna wordt de bevrijding sindsdien nog elk jaar gevierd met een magnifieke lichtjesroute.

Een nachtje blijven?

Na een dag in Eindhoven nog niet uitgekeken? Een nachtje blijven kan altijd. Het Art Hotel, op een paar minuten lopen vanaf Eindhoven CS is een vriendelijk, leuk en chique hotel met een verrassende jonge en enthousiaste club medewerkers. Handig: er staan een aantal hotelfietsen voor de deur!

Het stoere Blue Collar hotel is werkelijk met niets te vergelijken, je kijkt je ogen uit… Van het burlesque Blue Moon minitheatertje met gogo-danseressen helemaal beneden, tot aan de Starlight Lounge, het grillrestaurant-with-a-view op de bovenste verdieping.

Redactie Lekker