Inspiratie

Recept Joris Bijdendijk

In Lekker500 deelt Joris Bijdendijk meerdere recepten uit zijn nieuwe kookboek. Ook online mag de redactie een heerlijk tussengerecht uitlichten met in de hoofdrol: knolselderij.

Joris Bijdendijk, executive chef bij RIJKS® in Amsterdam, heeft een vuistdik kookboek geschreven waarin hij zijn missie uiteenzet om een keuken te ontwikkelen voor de Lage Landen. Mét de prachtige producten die ons land rijk is. Het kookboek 'Bijdendijk, een keuken voor de Lage Landen' bevat daarnaast interessante informatie plus lekkere recepten, die variëren van makkelijke familiemaaltijden tot culinaire restaurantgerechten. Bijdendijk: "Ik wil met mijn kookboek duidelijk maken dat wij in Nederland echt alle tools in handen hebben om een onderscheidende eetcultuur te ontwikkelen." Over de ontwikkelingen op culinair gebied in Nederland zegt de chef-kok: "Ik vind dat we al heel goed op weg zijn, want er gebeurt zo veel moois. We hebben fantastische restaurants en een zeer ambitieuze generatie kookts die een culinair sneeuwbaleffect teweegbrengt, waardoor we alleen maar groter groeien en beter worden. We mogen onderhand wel eens trots zijn op wat we kunnen en wat we allemaal al bereikt hebben".  Vanaf nu kun jij ook thuis proeven van al het heerlijks dat Joris Bijdendijk bereidt. Bijvoorbeeld met het recept voor knolselderij van 't spit.

Knolselderij van het ’t spit - Joris Bijdendijk  

Aantal personen: 4

Joris Bijdendijk: "De karamel die ontstaat aan de buitenkant van de knolselderij is verslavend. Het liefst zou ik constant het buitenste laagje eraf snijden om op te snoepen."

Dit heerlijke tussengerecht is zó klaar!

Dit heb je nodig:

1 knolselderij 

50 g roomboter 

Zo maak je het:

1. Was de hele knolselderij goed, zodat er geen aarde meer aan zit.

2. Kook de knolselderij in een pan gezouten water in 90 minuten zachtjes gaar.

Restaurantmethode: Stoom de knolselderij in een stoomoven op 100°C gedurende 90 minuten.

3. Rijg de knolselderij aan het spit en rooster hem in 1 à 2 uur goudbruin. Of bak de knolselderij in een oven op 170°C in 1 à 2 uur goudbruin.

4. Begiet de knol bij beide methodes om de 10 minuten met gesmolten roomboter. Meer recepten? Bestel Lekker500 via deze link.

Redactie Lekker

Credits

Beeld: Rene Mesman

Tags

Joris Bijdendijk, chef-kok, rijks, restaurant, tussengerecht, oester, waddenzeeoester, rammenas, knolselderij, karamel, culi at home, recept, culi, culinair