Nieuws

Met deze keukenapparatuur kook je thuis als een sterrenkok

Ook zo’n zin om weer eens op sterrenniveau te eten? Als er iets is wat we door corona hebben geleerd, is dat je ook thuis heerlijk ‘uiteten’ kunt.

Zuurdesembrood

Steeds meer Nederlanders ontdekten door de pandemie een nieuwe hobby of maakten van een oude hobby een lockdownhobby, waaronder bakken en koken. Het is nooit te laat om te beginnen met het experimenteren in de keuken. Om je een handje te helpen, hebben we enkele tips op een rij gezet voor keukenapparatuur die je echt niet mag missen wanneer je op sterrenniveau wilt koken.

Schaf een écht goede oven aan

Om lekker te kunnen bakken, grillen, braden en koken is het prettig om een goede basis te hebben. Dat betekent dat je als eerst niet direct naar de extra keukenmachines moet kijken, maar naar wat je wel hebt als vast onderdeel in je keuken. Met een goede oven kun je bijvoorbeeld al ontzettend veel, waardoor je bepaalde extra apparatuur niet (meer) nodig hebt. Veel mensen kopen slowcookers en airfryers terwijl je met een echt goede oven al heel ver komt. Daarom is het aan te raden om te investeren in een kwalitatieve oven waar je jaren van kunt genieten. 

Over het algemeen betekent hierbij dat goedkoop duurkoop is, wat inhoudt dat je beter kunt kiezen voor een wat duurder en beter merk dan voor een oven van een paar tientjes. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet voor een goede aanbieding kunt gaan. Er is bijvoorbeeld regelmatig een voordelige oven met een kortingscode bij Samsung te vinden. Daarmee bespaar je toch al het nodige geld op een oven die jarenlang mee kan gaan. Het grote voordeel van een goede oven is dat je erin kunt grillen, braden en bakken. Ook kun je een oven gebruiken om slow food recepten in klaar te maken en kun je er gerechten in stomen.

Keukenmachine is onmisbaar in de keuken

Een ander apparaat dat misschien wel net zo multifunctioneel is als een oven is de keukenmachine. Keukenmachines mogen echt niet ontbreken in de keuken van de moderne foodie. Hiermee heb je namelijk de basis van diverse soorten gerechten, menu’s en bijgerechten. Veel mensen denken dat ze aan een standaard blender genoeg hebben om eten te bereiden. Hoe handig een blender ook is - het is geen volwaardig apparaat om bijvoorbeeld groente mee te hakken of tapenade of sausjes mee te maken. Met een goede keukenmachine kan dat wel.

Het grote voordeel van een keukenmachine is namelijk dat je met zo’n apparaat van alles kunt. Je maakt er bijvoorbeeld groente of fruit mee klein, je kunt er deeg voor zuurdesembrood mee (laten) kneden, je kunt er kaas mee raspen en je kunt er aardappels mee snijden. Kortom: een keukenmachine is eigenlijk de basis voor iedere thuiskok. Hoe heerlijk is het om je eigen sausjes of tapenades te kunnen maken in combinatie met een smakelijke verse soep of een home made pasta met huisgemaakte tomatensaus? Vergeet de pakjes en zakjes en ga zelf aan de slag met de basis van je maaltijden met behulp van een keukenmachine. Dat is niet alleen veel lekkerder; het is ook nog eens veel gezonder.

Gietijzeren pannen voor diverse gerechten

Een oven is nodig en een goede keukenmachine biedt mogelijkheden, maar vergeet ook niet om te investeren in een of meerdere gietijzeren pannen. Dit soort pannen zijn wellicht iets duurder dan een ‘gewone’ pan om in te koken of te braden, maar bieden ook talloze voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat je jaren kunt genieten van gietijzeren pannen? Met de juiste verzorging hoef je zelfs nooit meer een nieuwe gietijzeren pan te kopen. Dat maakt zo’n pan enorm duurzaam. Wat hierbij ook prettig is is dat zo’n pan op iedere warmtebron gebruikt kan worden. Het maakt niet uit of je op gas of elektrisch kookt - gietijzeren pannen kunnen zelfs op het open vuur. Dit soort pannen werden en worden bijvoorbeeld vaak gebruikt aan een driepoot boven een kampvuur.

Dat betekent dus ook dat je zo’n pan kunt gebruiken bij hoge temperaturen. Voor een thuiskok dé ideale manier om flink te experimenteren met eten. Hoge temperaturen zijn bijvoorbeeld nodig om je groente goed te laten grillen of je vlees dicht te laten schroeien voor een betere smaak. Daarnaast zijn dit soort pannen nodig wanneer je eens wat anders wilt dan bakken of grillen, zonder dat je daarvoor een nieuwe pan of keukenmachine aan hoeft te schaffen. Met een gietijzeren pan kun je namelijk ook stoven, koken, roosteren en frituren. Je kunt er zelfs een brood in bakken. Ideaal! Tegenwoordig is iedereen in de ban van de airfryer, maar met een gietijzeren pan hoef je eigenlijk niet eens zo’n extra apparaat aan te schaffen om alsnog heerlijk te kunnen koken.

Redactie Lekker

Tags

Keukenapparatuur, Bakken, Koken