Frisse lentebouillon met Chinese kool

Tijd
15 min.
Voor
4 pers.
Kenmerken
Recept
Energy & Vegan
Bouillon
Chinese kool
Ingrediënten
  • 1 zakje dashipoeder, ca. 5 g
  • 1 eetl. geroosterde-sesamolie
  • ½ Chinese kool, de stronk verwijderd, in grove stukken
  • 1 eetl. mirin
  • flinke mespunt nanami togarashi
  • ¼ theel. zeezout
  • 150 g daikon, fijn geraspt
  • 2 cm verse gember, geschild en geraspt
  • 100 g zoete maiskorrels (uit pot of vers gekookt + het kookwater of het water uit de pot)
  • 3 eetl. shoyu
  • ½ eetl. citroensap
  • 1 lente-ui, in dunne ringen (om te garneren)
  • 1 citroen, in schijfjes (om te garneren)
De lente staat voor de deur en daar is dit recept perfect voor! Het recept komt uit het boek energy & Vegan van Alexander Gershberg.

Neem een slokje van deze lichte bouilon en voel hoe vers en zacht Chinese kool kan zijn. Deze soep verkwikt en verkoelt als het heel erg warm is. Het ook een goed gerecht om eens lekker te ontspannen, alles los te maken en je minder log te voelen. Deze bouillon is geschikt als ontbijt, hoewel het misschien even wennen is. 

Bereiding
1

Zet een soeppan met 1 liter water op, leeg het zakje dashi in de pan en verhit op middelhoog vuur. 

2

Breng het water aan de kook, maar zorg ervoor dat het net niet kookt. Zet terwijl het water langzaam zijn kookpunt bereikt een wok of koekenpan op het vuur. 

3

Giet de sesamolie in de pan, voeg de Chinese kool toe en bak 1-2 minuten op middelhoog vuur. Roer de groente goed om tijdens het bakken en let erop dat de structuur van de koolbladeren iets soepeler wordt. 

4

Voeg de mirin, de nanami togarashi en het zeezout toe en bak nog ½ minuut. Pas op dat je de Chinese kool niet overkookt. De kool moet al dente zijn en nog steeds een beetje een bite hebben in de soep. Als het water tegen de kook suddert voeg je de daikon, de gember en de mais met wat kookvocht (een paar eetlepels) toe. 

5

Laat het geheel op middelhoog vuur 1 minuut sudderen, zonder dat het kookt. Voeg de Chinese kool, de shoyu en het citroensap toe, verlaag het vuur naar de laagste stand en laat nog 1 minuut staan. 

6

Serveer de soep gegarneerd met wat lente-uitjes en schijfjes citroen. 

Kook verder