Gebakken barracuda met gembersaus

Tijd
10 min.
Voor
2 pers.
Kenmerken
Recept
Barracuda
Gember
Cambodja
Ingredi├źnten
  • 2 stevige witte-zeevisfilets met vel (roodbaars of zeebaars, bijvoorbeeld)
  • bloem
  • 1 kleine rode ui
  • 2 rode chilipepers
  • 3 duimgrote stukken gember
  • 2 lente-uitjes
  • 3 eetl. olie
  • 60 ml water
  • 1 eetl. palmsuiker
  • 1 eetl. vissaus
  • 1 handvol Thaise basilicum
  • 1 limoen
  • versgemalen zwarte peper, naar smaak
Dit heerlijke recept komt uit het kookboek Cambodja van Frank Alberti! Hij laat in zijn kookboek Cambodja zien dat dit Aziatische land naast een rijke geschiedenis en cultuur ook een geweldige keuken heeft.

Barracuda is natuurlijk lastig verkrijgbaar in Nederland, maar gelukkig goed te vervangen door verse vis uit de Noordzee. Koop gewoon een verse zeevis op de markt. Wees voorzichtig met de chilipeper, omdat die nogal eens verschillen in ‘heetheid’. Hoe pittig een chilipeper is, kun je testen door het puntje eraf te bijten.

Meer weten over het kookboek Cambodja van Frank Alberti? Lees dan hier de boek recensie. 

 

 

 

Bereiding
1

Wentel de visfilets door bloem; schud het teveel eraf. Hak de rode ui en de chilipeper fijn. Schil de gember en snijd het in julienne (als lucifers). Snijd de lente-ui in ringetjes. 

2

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur; voeg de olie er aan toe. Leg de filets met de velkant naar beneden in de pan; bak ze 4 minuten, of totdat het vel mooi goudbruin is. Keer de filets om; bak 2-3 minuten. Neem de visfilets uit de pan; laat uitlekken op keukenpapier en houd warm. Voeg aan de achtergebleven olie in de pan de gember, rode ui, chilipeper en het water toe. Roer goed door; breng aan de kook. Voeg de suiker en vissaus toe; roer door. Zet het vuur lager en laat de saus wat indikken totdat hij stroopachtig wordt. 

3

Voeg de lente-ui en de basilicum toe; pers de limoen uit boven de pan en breng het geheel op smaak met versgemalen zwarte peper. Proef of de smaken in balans zijn; voeg zo nodig wat limoensap, suiker of zout toe. Leg de vis op warme borden en schenk er wat saus over. Serveer met witte rijst en geroerbakte komkommer & tomaat.