Geroosterde biet met yoghurt en ingemaakte citroen

Voor
4 pers.
Kenmerken
Recept
Yotam
Yotam Ottolenghi
Geroosterde biet
Ingemaakte citroen
Culinair
Thuiskok
Ottolenghi
Ingrediënten
  • 1 kg rode bieten, schoongeborsteld, met schil
  • 2 el olijfolie
  • 1 1/2 tl komijnzaad
  • 1 kleine rode ui, in dunne plakken (100 g)
  • 1 kleine ingemaakte citroen, schil en vruchtvlees fijngehakt en pitten verwijderd (40 g)
  • 2 el citroensap
  • 15 g dille, grofgesneden
  • 1 el tahin
  • 150 g Griekse yoghurt
  • zout
  • zwarte peper
Dit kleurrijke gerecht komt uit het Simpel, hét nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi.

Geserveerd bij vette vis is dit beslist een hemelse combinatie: bijvoorbeeld een gerookte makreel of een forelfilet, of wat gestoomde zalm. De biet is ook erg lekker over vers gekookte linzen. U kunt de salade van tevoren maken – en zelfs een dag voor u hem serveert. Houd in dat geval de dille en de tahinyoghurt apart en zet alles tot gebruik in de koelkast.

Benieuwd naar onze recensie over Simpel van Ottolenghi? Lees het hier.

Bereiding
1

Verhit de oven tot 220 °C.

2

Verpak de bieten elk afzonderlijk in een stuk aluminiumfolie, leg ze op een bakplaat en rooster ze afhankelijk van het formaat 30-60 minuten in de oven tot een erin gestoken mes er gemakke- lijk inglijdt. Ontvel de bieten als ze voldoende zijn afgekoeld en snijd ze in 1⁄2 cm dikke plakken. Doe ze in een grote kom en zet ze opzij om ze af te laten koelen.

3

Giet de olijfolie in een kleine koekenpan en zet hem op halfhoog vuur. Voeg het komijnzaad toe en rooster het circa 3 minuten tot het gaat springen in de pan. Giet het zaad met de olie over de bieten samen met de uien, ingemaakte citroen, citroensap, 10 gram dille, 1 theelepel zout en een draai versgemalen peper. Meng alles goed en stort de salade op een grote schaal.

4

Roer de tahin door de yoghurt en schep vier of vijf dotjes yoghurt op de salade. Roer zo min mogelijk – yoghurt en biet moeten nauwelijks gemengd zijn – en bestrooi de salade met de overgebleven dille.

Kook verder
Tijd: 10 minuten | 50 minuten in de oven Personen: 10 plakken