Homemade mayonaise

Kenmerken
Mayonaise
Recept
Culi at home
Ingrediënten
  • 1 eierdooier
  • 1 tl mosterd
  • 2 tl citroensap (of wittewijnazijn)
  • ca. 100 ml olie naar keuze (zonnebloem, maïskiem, arachide, soja, raapzaad)
  • zout
  • peper
Lekker deelt hét recept voor heerlijke, traditionele mayonaise die je in no time thuis hebt gemaakt.

Als er één saus is die in bijna elke Hollandse koelkast staat, dan is het wel mayonaise. Deze populaire zachtgele licht zoetzure saus, die bij ons onlosmakelijk verbonden is met patat, kent vele varianten en gebruiksmomenten.

Variatietip:

Met mayonaise als basis kun je veel verschillende sauzen maken. Denk aan toevoegingen als knoflook, dragon en andere groene kruiden, truffel, kerrie, vadouvan, ras el hanout, wasabi en mierikswortel. Maar ook een gesnipperd augurkje, gehakte kappertjes of rag fijn gesneden chilipepertjes doen het goed. En daarna lekker uitproberen waar al die variaties goed bij smaken!

Bereiding
1

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

2

Roer de eierdooier los met de mosterd, het citroensap (of azijn), zout en peper.

3

Voeg langzaam en druppelsgewijs de olie toe onderwijl kloppend.

4

Als de emulsie steviger wordt dan kan de olie in een straaltje toegevoegd worden.

5

Blijf wel goed doorkloppen en voeg zoveel olie toe tot de gewenste dikte is bereikt.

Kook verder