Misosoep met theebladeren uit het Theeboek van Veerle Stoffels

Voor
1 pers.
Kenmerken
Thee
Miso
Soep
Recept
Boek
Kookboek
Veerle Stoffels
Ingrediënten
  • - 250 milliliter water
  • - 1 eetlepel misopasta
  • - Een handvol fijngesneden groenten naar keuze (champignons, courgette, prei...)
  • - Één theelepel Japanse groene theebladeren en/of enkele muntbladeren
  • - Noedels
  • - Tofoeblokjes (optioneel)
Thee en infusies worden steeds populairder door de toenemende aandacht voor een gezonde levensstijl. Maar naast het pure genieten van thee kun je nog zoveel meer doen met deze vertrouwde drank.

Het Theeboek van theesommelier Veerle Stoffels is een gids voor de theeliefhebber die graag zijn theekennis wil opkrikken. Wat zijn de bekendste theesoorten en wat zijn hun smaakkarakteristieken? Welke thee is het best op welk moment van de dag? Wat zijn de gezondheidseffecten? 

Dit boek nodigt je uit om zelf te experimenteren met foodpairing door thee aan tafel te serveren. Je vindt ook tal van recepten met thee als ingrediënt. Hopelijk kunnen ze jou inspireren om zelf aan de slag te gaan in de keuken.

Probeer bijvoorbeeld eens dit recept voor misosoep. Deze wordt traditioneel gemaakt van dashi (bouillon), misopasta, tofoe en verschillende groenten en zeewier. Voor dit recept slaat Veerle Stoffels de dashi over, en vervangt ze de zeewier door Japanse theeblaadjes.

Bereiding
1

Klop de misopasta in een beetje warm water los om de klontjes eruit te krijgen. Het resultaat is een gladde en vloeibare pasta die pas wordt toegevoegd zodra de soep van het vuur wordt gehaald. Miso verliest bij het koken immers zijn voedingsstoffen, smaken en aroma.

2

Snijd de groenten fijn.

3

Verwarm het water. Voeg één theelepel Japanse theebladeren toe samen met de fijngesneden groenten.

4

Voeg noedels toe naar smaak.

5

Laat alles gedurende 5 á 10 minuten sudderen.

6

Haal de pan van het vuur en roer er de opgeloste misopasta door.

7

Schep de soep uit in een kom en garneer eventueel met sesamzaadjes.