Musthaves

Welke pannen zijn onmisbaar in de keuken?

Of je er nu dol op bent of niet: koken moet je regelmatig! Je kunt maar beter goede pannen gebruiken, om het koken eenvoudiger én leuker te maken. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste pannen om te hebben? We zetten het voor je op een rijtje.

Koekenpan

Het is toch wel dé belangrijkste pan bij uitstek: de koekenpan. Een ei bakken, vlees of vis verwarmen: je kunt er veel mee bereiden. Het is in de meeste keukens dan ook de meest gebruikte pan. Koekenpannen zijn er in veel soorten en maten te vinden: ga na wat jij nodig hebt. Neem bijvoorbeeld zowel een grote als een kleine koekenpan, om af te wisselen per bereiding. Let op de materiaalsoort: van een antiaanbaklaag tot een RVS koekenpan. Het is maar net wat jij handig vindt in het gebruik.

Kookpan

Koken in water is uiteraard heel gebruikelijk. Pasta, rijst, aardappelen of groenten: je kunt het allemaal in een laag heet water bereiden. Hier heb je een kookpan bij nodig. Na de koekenpan gebruiken veel mensen deze pan het vaakst! Denk hier weer na over de ideale grootte, wat met name afhankelijk is van de porties die je bereidt. In een groot gezin heb je een ruimere pan nodig dan wanneer je voor één of twee mensen kookt. Of misschien heb je wel vaak visite over de vloer. Hier kun je je keuze op baseren.

Braadpan

Fan van stoofpotjes? Dan heb je een goede braadpan nodig! Braadpannen hebben een unieke, dikke bodem, waardoor eten langzaam gaart. Dit geeft die overheerlijke smaak aan stoofschotels. Het is een wat zwaardere pan, maar dat is ook noodzakelijk om tot de gewenste bereiding te komen. Kies idealiter voor een braadpan van een gedegen kwaliteit, want zo gaat de pan een leven lang mee.

Hapjespan

De hapjespan lijkt op de koekenpan, maar toch zijn er wat belangrijke verschillen. Zo is de hapjespan hoger, en kun je er dus meer in kwijt. Eenpansgerechten kun je er prima in bereiden. Je knoeit minder snel door de hoge randen. Ook kan er een deksel op de hapjespan worden geplaatst, om het eten wat langer in de pan te laten liggen. Een handige pan om naast de koekenpan te gebruiken dus!

Steelpan

Een steelpan is een klein pannetje, ideaal voor het opwarmen van melk, sauzen of soep. Kortom: deze pan wordt meestal gebruikt voor het verwarmen van vloeistoffen. Ook kun je er iets kleins in koken in heet water, zoals een ei. 

Wokpan

In een wokpan kun je vlees, vis of groenten op hoog vuur garen. Een wokpan heeft een dunne bodem, wat dit mogelijk maakt. Ook de ronde vorm draagt bij aan de snelle verhitting. Het geeft een knapperige en verse smaak!

Pan die in de oven kan

Je maakt sommige gerechten nóg lekkerder als het in de oven heeft gestaan. Hoe handig is het dan als je de pan gewoon direct de oven in schuift, vanaf het fornuis? Dit kan zeker, maar dan moet je wel een pan hebben die je in de oven kunt plaatsen. Denk aan een gietijzeren pan. Met zo’n pan zorg je voor de ideale finishing touch van gerechten.

Dit artikel is in samenwerking met een commerciële partner tot stand gekomen.

Redactie Lekker

Credits

Beeld: Pexels

Tags

pannen, keuken, koken, musthaves, koekenpan, kookpan, braadpan, hapjespan, steelpan