Tegenover de Stopera (op huisnummer 212) hebben Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot het eerste tafel-loze restaurant van Nederland. Afkomstig uit Bord’Eau, met twee Michelinsterren als bagage, koken ze nu verrukkelijke gerechten voor gasten aan hun bar.

Adres
Amstel 212, 1017 AA Amsterdam Kaart
Contact
020 334 8685 Bellen Zie website
Enkele kenmerken
Chef’s table

Recensie
In januari 2018 openen chef-duo Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot in Amsterdam aan de Amstel (huisnummer 212) hun moderne en intieme restaurant 212. Vanaf dag één vallen lovende recensies...
Alles deugt aan dit hoofdstedelijke kosmopolitische restaurant. De meeste plekken zijn aan de houten bar rondom de open keuken, zodat gasten vanaf hun comfortabele grijze leren stoelen zicht hebben op de handelingen van de chefs. Het plafond is van hout, en is opgebouwd uit een soort omgekeerde piramides. Eigenaren Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot koken fantastisch: met respect voor de klassieke keuken, maar ook met een lichte en inventieve toets. De amuses zijn stuk voor stuk visuele hoogstandjes en smaakbommetjes. De verwachtingen die daarmee worden opgeroepen, worden grotendeels waargemaakt; alleen jammer dat de smaak van noordzeekrab wordt weggedrukt door rauwe courgette. Maar bij een ander voorgerecht, in eendenvet gekonfijte langoustines, is de saus van eendenlever, dashi, arabicaboon en katsuobushi (tonijnschaafsel) zo goddelijk dat deze wat ons betreft als dé saus van 2021 de boeken in gaat. Het zoete nagerecht, bosaardbeitjes met een meringue van gedistilleerde kruiden, is eveneens prima, en de keuze uit ruim veertig Hollandse kaassoorten is fenomenaal. Onze gastvrouw doet haar werk voortreffelijk. Ze heeft kennis van zaken, is vriendelijk en voelt aan wat wij willen, met name als het gaat om het serveertempo. Hulde ook voor sommelier Daphne Oudshoorn, die met veel kennis van zaken prachtige wijnen schenkt. Zo is de keuze voor een Terroir sense Fronteres van het Catalaanse huis Brisat de Montsant bij gebarbecuede kreeft, gnocchi van schaaldieren, duxelle van Tasmaanse truffel en schuimige saus van vin jaune, een regelrechte vondst. Aandachtspuntje: bij de voor- en de nagerechten worden de glazen pas gevuld terwijl het gerecht al uitgeserveerd is. Dat zien we liever andersom.
Vorig jaar waren we al enthousiast over de gastronomische kwaliteit die chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot aan hun bar serveren. Dit jaar is dat niet minder geworden. Wat...
Superkoks Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot verlieten Bord’Eau en begonnen tegenover de Stopera hun eigen zaak, simpelweg vernoemd naar het huisnummer. Daar is het nu dringen geblazen want de...
Chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot verlieten restaurant Bord’Eau in Amsterdam en openden in januari 2018 in dezelfde stad 212. De keuken staat hier letterlijk centraal. Er kunnen maximaal...

Kenmerken

Kenmerken van: 212

Cuisine
Internationaal

Reservering

Dieet

Maaltijden
Lunch, Diner

Kenmerken
Chef’s table

Openingstijden
zondag Gesloten
maandag Gesloten
dinsdag (diner) 18:30 - 23:00
woensdag (diner) 18:30 - 23:00
donderdag (diner) 18:30 - 23:00
vrijdag (lunch) 12:00 - 16:00 (diner) 18:30 - 23:00
zaterdag (lunch) 12:00 - 16:00 (diner) 18:30 - 23:00

Locatie
Amstel 212, 1017 AA Amsterdam

020 334 8685

[email protected]