Op de (overkoepelde) binnenplaats van de voormalige vrouwengevangenis van Zwolle, omgetoverd tot een prachtige designrestaurant. Restaurant De Librije staat voor volop genieten met bijzondere gerechten in een sfeervolle ambiance waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. De basis van de keuken is pure ingrediënten van leveranciers uit de omgeving. Patron-cuisinier Jonnie Boer zorgt met zijn keukenbrigade voor de perfectie in de keuken en gastvrouw en sommelier Thérèse en haar team staan garant voor een mooie gastvrijheid en bijzondere wijn-/ spijscombinaties.

Adres
Spinhuisplein 1, 8011 ZZ Zwolle Kaart
Contact
038-8530000 Bellen Zie website
Enkele kenmerken
Aanlegsteiger, chef’s table, cocktailbar, honden toegestaan, kookworkshops, kookwinkel, open keuken, overnachting mogelijk, private dining, rolstoelvriendelijk, invalidentoilet, valet parking, wijnproeverij

Recensie
SVH Meesterkok Jonnie Boer en Meestergastvrouw- Wijnmeester Thérèse Boer staan al jaren garant voor topkwaliteit. In hun voormalige Zwolse gevangenis met trendy overdekte en eigentijds ingerichte binnentuin viert de Nederlandse gastronomie onafgebroken hoogtij. Gevraagd naar hun geheim is het antwoord even naturel als de keuken van Jonnie: “Eten en drinken doen wij elke dag, maar deze dagelijkse behoefte maken wij graag tot een feest voor u.” Regionale producten spelen hierbij een allesbepalende rol en er wordt in de nabije omgeving, met alle respect voor de natuur, op snoekbaars gevangen, watermunt geplukt, naar boleten, reuzenbovisten en cantharellen gezocht en met de punter de eendekooi in gevaren. De opbrengst wordt omgezet in ware smaakexplosies met alle aandacht voor het behoud van pure smaken. Thérèse Boer, die overigens dol is op wintersport, motorrijden, bootje varen, en graag uiteten gaat met hun gezin: “Wij werken het liefst met groente en vis. Onze inkoop wordt lokaal, regionaal, en vanuit streekproducten gedaan. Dit is voor ons van belang om zo ook de kleinere producenten te kunnen steunen. Bijzondere leveranciers met wie wij werken zijn onder meer Eef Stel en Herman ter Weele. Ook gebruiken wij producten van eigen kweek, namelijk onze kruiden. De afgelopen periode bevestigde dat we willen blijven doen wat we doen en dat hiervan genieten voor ons heel belangrijk is.” Jonnie’s innovatieve keuken, waarin veel gebruik wordt gemaakt van de nieuwste kooktechnieken, is vermaard in binnen- en buitenland en al heel wat koks uit zijn stal hebben inmiddels zelf succesvolle restaurants in de markt gezet. De kookstijl is creatief en inventief met humor, en oog voor detail. Het is van hoog belang dat de smaken kloppen, want smaak staat op één. Thérèse is van onschatbare waarde als gastvrouw en niet in de laatste plaats als sommelier. Sinds 2009 heeft zij haar eigen wijn-lijn ‘Kus van Thérèse’, gemaakt op Wijngoed Gelders Laren. Zij staat borg voor de meest verfijnde wijn-spijscombinaties, waar uitgebreide proefrondes met haar hoofdsommelier Sabas Joosten en het team aan voorafgaan. De wijnkaart is opgebouwd met wijnen vanuit heel de wereld, en dient een grote selectie. Bij de Librije worden ook biodynamische en exclusieve wijnen per glas geschonken, dit met gebruik van een Coravin. Zo krijgen gasten ook de kans om te genieten van een speciaal glas. De Librije is ontegenzeglijk een van de beste restaurants die ons land rijk is. Ruim van tevoren reserveren is dan ook een must.
De prachtig opgetuigde binnenplaats van de voormalige Zwolse gevangenis, van Jonnie en Thérèse Boer kent geen dag zonder gasten. Sterker nog, je moet heel ruim van tevoren reserveren om een plaats te bemachtigen. De sfeervolle en ongedwongen benadering en de superdeskundige bediening oogst lof. Zowel de zwarte als witte brigade serveert aan tafel en hoofdsommelier Sabas Joosten legt inspirerend en vlot de geschonken wijnen uit. Wij proeven een parade aan amusehapjes: flinterdunne minisandwich met gehakte Amsterdamse ui en Zwolse mosterd; krokante waddengarnaal met bleekselderij en vadouvan; kalfstartaar met haringkuit. En enkele hapjes van de jonge chef met Molukse roots: sotosoepje, panang goreng, cassave en saté. Alles even verfijnd en speels. De langoustine van het menu is ‘gegaard’ in het sap van kombucha (gefermenteerde Japanse zwam): à point en toch knisperend fris, net voor opdienen even gebrand voor bite en structuur. Gevolgd door salade van krab, slasoorten, bloemen en besjes in een dressing van krab en kruidenolie, aan tafel overschaafd met ganzenlever. Een onwaarschijnlijk mooie combinatie van zachtzoet, zuur én van texturen. Topper van de dag is Imperial kaviaar met piepkleine opperdoezers en een ei dat gegaard is in zeegroenten-bouillon. Zachtzilt en mollig, met Fino Tradicion sherry uit 2016 een goddelijke combinatie. Verder boerderij-eend, jus geparfumeerd met hooi, bleekselderijsap en een uitje met de eend-organen en crème van eendenlever. En Kamper lam dat tot draadjesvlees is gesudderd. Met jus van gezuurde doperwten en zwarte knoflook. Tot slot bereidingen van citrus: zoet, zuur en bitter met een glas Spaanse Coto de Gomariz. Bij een ander bezoek proeven we van een zeven gangen tellend groentemenu. Gebakken avocado en getoaste mais, met gebakken zwarte sesam in een saus van verzuurde mais en een gelei van ponzu is top. De Librije staat rotsvast op 2.
Dit vermaarde restaurant heeft zijn 25-jarige jubileum gevierd en dat is een felicitatie waard. Het heeft nog steeds iets magisch om SVH Meesterkok Jonnie en SVH Wijnmeester en -Meestergastvrouw Thérèse Boer en hun swingende staf ‘live’ te zien. Ook de locatie – de voormalige stadsgevangenis – helpt daar aan mee: je kunt hier in alle vrijheid doen waar je zin in hebt. Geen knellende etiquettebanden, geen culinaire belemmeringen, geen belerende of neerbuigende bediening. Rock ‘n roll heette dat destijds, nu ‘doe maar gewoon’, als reactie op het absoluut niet gewone van de keuken. De wijnkaart is indrukwekkend. Maître-sommelier Sabas Joosten, zijn assistent maître Gert Wiltvank, assistent sommelier Sem Beks en Thérèse bepalen de inhoud. De bediening is vriendelijk en voorkomend maar laat soms een klein steekje vallen: een half gevuld wijnglas leeghalen bijvoorbeeld, terwijl dat door een collega sommelier net is ingeschonken. Niettemin komt er veel creatiefs op tafel: verrukkelijke boerenboter op een steen gesmeerd, een handjevol pronkbonen (‘brengen geluk’) op het zachtlederen tafelkleed, keramische borden en prachtig geslepen kristallen wijnglazen. Er worden welkomsthapjes als een mootje gelakt spek ingezet en er wordt een vriendschapsring, om kalfstartaar met haringkuit van af te snoepen, aan de vinger van de gast geschoven. Zorgvuldig ingestudeerd theater door een uniform geklede jonge crew. En daarna ben je verloren. Dan krijg je kippenlevercrème, kalfshart, pittige noordzeekrab en kersenblad in een verrukkelijke knolseldergelei. En langoustine als ceviche ‘gegaard’ in kombucha, zeeduivel met kalfstong, in dwarsrichting getrancheerde boereneend gelakt met chocola, met stukjes van de organen uit een aan tafel pruttelend mini-oventje. Biest-vogelkersijs van een heuse ijscokar. Zoete wortelbereidingen met oosterse accenten. Bij een prachtige witte bourgogne Colin-Morey 2016. Geraffineerd, spannend, gewaagd, smakelijk, innovatief, geestig. Eten is hier een feestje. De Librije blijft uniek en staat op de 2de plaats van de Lekker Top-100.
We worden bij de voordeur verwelkomd door een zongebruinde Jonnie Boer die net terug is uit Bonaire. Daar wordt de laatste hand gelegd aan het beachrestaurant waar hij en zijn vrouw Thérèse het management verzorgen. We kunnen kort zijn: als daar dezelfde kwaliteit wordt geleverd die we proeven en ervaren in De Librije, dan wordt het net zo’n topzaak als deze culinaire tempel in Zwolle. SVH Meesterkok Boer is een kunstenaar in het geraffineerd samenstellen van gerechten door spannende combinaties, waarin jus en sauzen op basis van vergiste sappen de hoofdrol spelen. Dat alles in samenwerking met zijn chef-kok Maik Kuipers, die echter de zaak gaat verlaten. We zitten gerieflijk in de met glas overdekte binnenplaats van Librije’s Hotel aan ronde tafels die opgedekt zijn met lederen tafellakens van reehuid. Wat een vondst. De bont gevoerde menukaart geeft links een aantal klassiekers van Jonnie en rechts clusters van telkens drie gerechten die door de chef naar wens worden aangevuld tot zeven gangen. Bij het aperitief, een verkwikkende sancerre komen verrukkelijke amuses, waaronder een doorgesneden passievrucht met Hongaars spek en knapperige eitjes van beekforel. Zoet, zout en zilt in één hap op een parelmoeren kaviaarlepeltje. Geserveerd op een bevroren handschoen: hoe exclusief, smakelijk, decadent, innovatief wil je ‘t hebben? Ganzenlever ondergaat een bijzondere bewerking: blokjes ervan maken deel uit van het garnituur van ingelegde blauwe bessen, groene kruiden en lila bloempjes. Bij een ander bezoek proeven we van in kombucha vergiste fluweelzachte langoustines omwikkeld met een flinterdun laagje Japanse peer, bestoven met tomaten- en azijnpoeder. In het glas De Kus van SVH Wijnmeester en Meestergastvrouw Thérèse, cabernet blanc, strak en fris, met aromatische tonen van groene appel, asperges en vlierbloesem. Bij de pièces ontvangen we Librije-klassiekers: uit 2004 de perfect gebakken kalfszwezerik met blokjes ananas, garnaaltjes en milde pindasaus. Naast malse boerenduif met hazelnoot en sap van koolrabi plus ingewandjes uit 2008. Tijdloos geweldig! Afgesloten met bolletjes époisses met aardappeluitlek en plakjes konijnnier (1998). In het glas: donkerrode St. Laurent van Heinrich uit het Oostenrijkse Burgenland (2013).De vindingrijke, ambachtelijk perfecte keuken, de professionele losse bediening, de elegante doe-maar-gewoon chic en het enthousiasme van de patrons brengen de Librije weer op de eerste plaats van de Lekker Top-100.

Kenmerken

Kenmerken van: De Librije

Cuisine
Nederlands

Reservering
Online reserveren, Reserveren via email

Dieet
Vegetarisch, Veganistische opties, Glutenvrije opties

Maaltijden
Lunch, Diner

Kenmerken
Aanlegsteiger, chef’s table, cocktailbar, honden toegestaan, kookworkshops, kookwinkel, open keuken, overnachting mogelijk, private dining, rolstoelvriendelijk, invalidentoilet, valet parking, wijnproeverij

Openingstijden
zondag Gesloten
maandag Gesloten
dinsdag (diner) 18:30 - 21:30
woensdag (diner) 18:30 - 21:30
donderdag (diner) 18:30 - 21:30
vrijdag (lunch) 12:00 - 13:30 (diner) 19:00 - 21:30
zaterdag (lunch) 12:00 - 13:30 (diner) 19:00 - 21:30

Locatie
Spinhuisplein 1, 8011 ZZ Zwolle

038-8530000

[email protected]

Brigade

Gerelateerd nieuws