Op de (overkoepelde) binnenplaats van de voormalige vrouwengevangenis van Zwolle, omgetoverd tot een prachtige designruimte. Patron-cuisinier Jonnie Boer serveert zelf gerechten uit, echtgenote Thérèse stuurt de uniform geklede bediening aan.

Adres
Spinhuisplein 1, Zwolle Kaart
Contact
038-8530000 Bellen Zie website
Enkele kenmerken
Aanlegsteiger, chef’s table, honden toegestaan, kookworkshops, kookwinkel, open keuken, overnachting mogelijk, private dining, rolstoelvriendelijk, valet parking, wijnproeverij

Recensie
Dit vermaarde restaurant heeft zijn 25-jarige jubileum gevierd en dat is een felicitatie waard. Het heeft nog steeds iets magisch om SVH Meesterkok Jonnie en SVH Wijnmeester en -Meestergastvrouw Thérèse Boer en hun swingende staf ‘live’ te zien. Ook de locatie – de voormalige stadsgevangenis – helpt daar aan mee: je kunt hier in alle vrijheid doen waar je zin in hebt. Geen knellende etiquettebanden, geen culinaire belemmeringen, geen belerende of neerbuigende bediening. Rock ‘n roll heette dat destijds, nu ‘doe maar gewoon’, als reactie op het absoluut niet gewone van de keuken. De wijnkaart is indrukwekkend. Maître-sommelier Sabas Joosten, zijn assistent maître Gert Wiltvank, assistent sommelier Sem Beks en Thérèse bepalen de inhoud. De bediening is vriendelijk en voorkomend maar laat soms een klein steekje vallen: een half gevuld wijnglas leeghalen bijvoorbeeld, terwijl dat door een collega sommelier net is ingeschonken. Niettemin komt er veel creatiefs op tafel: verrukkelijke boerenboter op een steen gesmeerd, een handjevol pronkbonen (‘brengen geluk’) op het zachtlederen tafelkleed, keramische borden en prachtig geslepen kristallen wijnglazen. Er worden welkomsthapjes als een mootje gelakt spek ingezet en er wordt een vriendschapsring, om kalfstartaar met haringkuit van af te snoepen, aan de vinger van de gast geschoven. Zorgvuldig ingestudeerd theater door een uniform geklede jonge crew. En daarna ben je verloren. Dan krijg je kippenlevercrème, kalfshart, pittige noordzeekrab en kersenblad in een verrukkelijke knolseldergelei. En langoustine als ceviche ‘gegaard’ in kombucha, zeeduivel met kalfstong, in dwarsrichting getrancheerde boereneend gelakt met chocola, met stukjes van de organen uit een aan tafel pruttelend mini-oventje. Biest-vogelkersijs van een heuse ijscokar. Zoete wortelbereidingen met oosterse accenten. Bij een prachtige witte bourgogne Colin-Morey 2016. Geraffineerd, spannend, gewaagd, smakelijk, innovatief, geestig. Eten is hier een feestje. De Librije blijft uniek en staat op de 2de plaats van de Lekker Top-100.
We worden bij de voordeur verwelkomd door een zongebruinde Jonnie Boer die net terug is uit Bonaire. Daar wordt de laatste hand gelegd aan het beachrestaurant waar hij en zijn vrouw Thérèse het management verzorgen. We kunnen kort zijn: als daar dezelfde kwaliteit wordt geleverd die we proeven en ervaren in De Librije, dan wordt het net zo’n topzaak als deze culinaire tempel in Zwolle. SVH Meesterkok Boer is een kunstenaar in het geraffineerd samenstellen van gerechten door spannende combinaties, waarin jus en sauzen op basis van vergiste sappen de hoofdrol spelen. Dat alles in samenwerking met zijn chef-kok Maik Kuipers, die echter de zaak gaat verlaten. We zitten gerieflijk in de met glas overdekte binnenplaats van Librije’s Hotel aan ronde tafels die opgedekt zijn met lederen tafellakens van reehuid. Wat een vondst. De bont gevoerde menukaart geeft links een aantal klassiekers van Jonnie en rechts clusters van telkens drie gerechten die door de chef naar wens worden aangevuld tot zeven gangen. Bij het aperitief, een verkwikkende sancerre komen verrukkelijke amuses, waaronder een doorgesneden passievrucht met Hongaars spek en knapperige eitjes van beekforel. Zoet, zout en zilt in één hap op een parelmoeren kaviaarlepeltje. Geserveerd op een bevroren handschoen: hoe exclusief, smakelijk, decadent, innovatief wil je ‘t hebben? Ganzenlever ondergaat een bijzondere bewerking: blokjes ervan maken deel uit van het garnituur van ingelegde blauwe bessen, groene kruiden en lila bloempjes. Bij een ander bezoek proeven we van in kombucha vergiste fluweelzachte langoustines omwikkeld met een flinterdun laagje Japanse peer, bestoven met tomaten- en azijnpoeder. In het glas De Kus van SVH Wijnmeester en Meestergastvrouw Thérèse, cabernet blanc, strak en fris, met aromatische tonen van groene appel, asperges en vlierbloesem. Bij de pièces ontvangen we Librije-klassiekers: uit 2004 de perfect gebakken kalfszwezerik met blokjes ananas, garnaaltjes en milde pindasaus. Naast malse boerenduif met hazelnoot en sap van koolrabi plus ingewandjes uit 2008. Tijdloos geweldig! Afgesloten met bolletjes époisses met aardappeluitlek en plakjes konijnnier (1998). In het glas: donkerrode St. Laurent van Heinrich uit het Oostenrijkse Burgenland (2013).De vindingrijke, ambachtelijk perfecte keuken, de professionele losse bediening, de elegante doe-maar-gewoon chic en het enthousiasme van de patrons brengen de Librije weer op de eerste plaats van de Lekker Top-100.

Kenmerken

Kenmerken van: De Librije

Cuisine
Nederlands

Reservering
Online reserveren, Reserveren via email

Dieet
Vegetarisch, Veganistische opties, Glutenvrije opties

Maaltijden
Lunch, Diner

Kenmerken
Aanlegsteiger, chef’s table, honden toegestaan, kookworkshops, kookwinkel, open keuken, overnachting mogelijk, private dining, rolstoelvriendelijk, valet parking, wijnproeverij

Openingstijden
zondag Gesloten
maandag Gesloten
dinsdag Gesloten
woensdag Gesloten
donderdag Gesloten
vrijdag Gesloten
zaterdag Gesloten

Locatie
Spinhuisplein 1, Zwolle

038-8530000

info@librije.com

Brigade

Gerelateerd nieuws